MinderMiskopen

Alles over je kledingkast

Hoe ik een winterjas aanschaf

Wat een weersomslag en kou! Gelukkig kunnen we het ’s avonds weer gezellig maken met kaarsjes. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’, toch? Maar daar koop je niks voor als je door weer en wind (en regen) fietst.

Ik ben naar zolder gerend voor mijn winterjassen. Ik heb er drie, waarvan slechts één superwarm. Maar met een minder warme jas, mét wollen sjaal, handschoenen en muts kom je ook al een heel eind. Maar als het regent? Dan dus niet.

Wist je dat er super fancy gevoerde regenjassen bestaan? In 2010 zag ik ze overal om me heen in Denemarken, toen ik daar voor mijn studie was. Inmiddels zijn ze ook overgewaaid naar Nederland. Zie bijvoorbeeld: Happyrainydays, Ilse Jacobsen, BMS.

Ben jij op zoek naar een nieuwe winterjas? Jassen genoeg in de winkel en online, maar hoe zorg je ervoor dat je zeker weet dat je geen miskoop maakt? Hoe ik dat doe lees je hier.

Stap 1: Stijl en kleur

Ik begin met het verzamelen van mijn favoriete winterse accessoires: Dit zijn de sjaal, muts en handschoenen die ik het meest draag. Ik vind het superhandig om zo de stijl en bijpassende kleuren te ontdekken. Dit zijn dé items waar ik happy van word. Niet alle jassen, al zijn ze nóg zo leuk, past bij mijn stijl en kleuren. Soms betrek ik hier ook mijn favoriete schoenen of tas bij.

Stap 2: Vooronderzoek

Ik scan de trends. Op dit moment is oversized helemaal hip, to the ground of een (fake)bont jas. Ook de parka zie je nog heel veel. Voor mij is de trend niet meteen een harde eis. Ik wil vooral een jas die bij mij past en daardoor tijdlozer zal zijn.

Ik let ook op de lengte. Zelf draag ik meer broeken dan jurkjes en rokjes, maar als je veelal jurkjes draagt is dat ook een belangrijk punt om rekening mee te houden.

Op dit moment heb ik een jas nodig die ik aan kan op de fiets, ook als het regent! Een capuchon is dus ook wel handig. Wat ik ook praktisch vind zijn zakken die je af kunt sluiten, om je telefoon of huissleutel in te doen. Het komt namelijk best vaak voor dat ik zonder tas de hort op ga.

Tot slot kijk ik naar materialen, waarbij wol uiteraard het warmst is. Er zijn echter ook prima alternatieven op de markt. Als je een waterdichte jas wilt, staat dat meestal op het etiket. Soms worden er echter ook allemaal misleidende alternatieven bedacht op waterdicht. Ik ben daar zelf wel eens ingetrapt.

Als ik al mijn voorkeuren ken, kijk ik op Marktplaats om te ontdekken of mijn voorkeursjas tweedehands wordt aangeboden. Zo niet? Dan kijk ik op Zalando, mijn favoriete online shop website, omdat je daar heerlijk op voorkeuren kunt filteren.

Stap 3: Passen en kopen

Als je de jas gaat passen met je favoriete accessoires bij de hand (en trek een trui aan om te voorkomen dat je een maat te klein koopt), kom je er gauw achter of het model daadwerkelijk bij je past! Is het één geheel qua kleur en stijl? Dan is dit helemaal je ding.

Past de jas niet bij je favoriete accessoires, de kleuren of je stijl? Dan ‘slaap ik er een nachtje over’. Als de jas de volgende dag nog steeds mijn ding lijkt te zijn, haal ik hem alsnog. Impulsaankopen zijn mijn shopvalkuil. Als je vervolgens de jas niet uit je hoofd kunt zetten, weet je zeker dat je er geen spijt van krijgt!

Veel succes!


Ps. Laatst ging ik met een klant op pad voor een regen en winddichte winterjas. Wij belandden bij de ANWB winkel. Ik weet dat mijn oma daar vroeger heen ging voor tefa’s en jassen. Ook zie ik het beeld voor me dat man en vrouw naast elkaar fietsen met dezelfde rood gekleurde jas. Soms moet je je vooroordelen eens aan de kant gooien en jezelf laten verrassen. Ze zijn er hartstikke hip geworden! Mijn klant voelt zich heerlijk in haar nieuwe jas. En zij is volledig weersbestendig.

Ps2. Bedenk ook hoe vaak je door de regen fietst. Als dat niet zo vaak is, kun je ook besluiten een oldschool regenpak aan te trekken. Veel goedkoper.

Wat vond je van dit artikel? Like of deel het met je vrienden!
« »

© 2018 MinderMiskopen. Thema door Anders Norén.